Catering dietetyczny od kuchni – jak działa?
Catering stał się nieodłączną częścią udanych imprez, również tych firmowych. Dobry posiłek to podstawa sukcesu każdego spotkania biznesowego. Może on być dostarczony do wybranego miejsca dzięki firmom cateringowym, specjalizującym się w tego typu usługach. Catering to nic innego, jak specjalna usługa gastronomiczna, która polega na przygotowaniu posiłków i dostarczeniu ich pod wskazany przez klienta adres. Wszystkie działania, zmierzające do efektu końcowego, jakim są zamówione dania, przebiegają poza lokalem osoby składającej zamówienie, przez co nie musi ona oczekiwać na posiłek w restauracji, a nawet wychodzić z domu, by rozkoszować się smakiem i aromatem najlepszych potraw.
W jaki sposób serwowany jest catering?
Catering serwowany jest w tzw. linii zimnej i w linii ciepłej. Istotą cateringu linii zimnej jest schłodzenie dań do temperatury 4˚C. W takim stanie są one transportowane w miejsce wskazane przez klienta, gdzie następuje ich przygotowanie do konsumpcji poprzez podgrzanie do właściwej temperatury. Z kolei catering linii ciepłej polega na utrzymaniu takiej samej temperatury dania od momentu jego przygotowania, aż po podanie. Z metodą tą wiąże się szereg korzyści. Jak wiadomo, wysoka temperatura skutecznie chroni przed rozwojem drobnoustrojów. Niestety, ma ona również swoje minusy, z których największy polega na likwidowaniu ważnych składników odżywczych, do których należą np. witaminy.
Zdrowy catering
Najlepsze firmy cateringowe mają na uwadze przede wszystkim zdrowie klienta, zapewniając mu posiłki przygotowywane ze składników najlepszej jakości. Na ogół grupę pracowniczą tworzą tutaj pasjonaci kulinarnych saków, posiadający odpowiednie dokumenty, jak chociażby książeczki do celów sanitarno-epidemiologicznych. Niestety, zdarzają się również sytuacje, w których personel pracuje za niewielką pensję, przy jednoczesnym pominięciu istotnych wymogów. Stanowi to zagrożenie dla potencjalnych klientów, nieświadomych warunków, w jakich przygotowywane są posiłki. Dlatego też warto postawić na sprawdzone firmy z dobrymi opiniami, cieszące się zaufaniem klientów, by otrzymać nie tylko dobry, ale bezpieczny dla zdrowia posiłek.
Catering firmowy – zaplecze gastronomiczne w biznesie
Na catering firmowy najczęściej decydują się przedsiębiorstwa, organizujące różnego rodzaju konferencje, sympozja i szkolenia. Dobry posiłek to sposób na zaimponowanie gościom i budowanie pozycji marki w ich świadomości. Jedną z najczęściej wybieranych firm cateringowych w Bielsku Białej jest catering Pan Pierożek. Wystarczy jeden telefon, by swoich gości przywitać wyjątkową potrawą z szerokiej propozycji, zawartej w menu, dostosowanym do indywidualnych potrzeb każdego klienta. Przygotowane przez kulinarnych specjalistów posiłki dostarczone są w wybrane przez klienta miejsce, zaskakując smakiem i kusząc aromatem najlepszych przypraw z różnych zakątków świata.